Graanproducten en aardappelen

Aardappelen en graanproducten vormen onze basisvoeding. Zij zijn een belangrijk onderdeel van elke hoofdmaaltijd en geven ons veel energie via koolhydraten. Bovendien bevatten aardappelen en graanproducten eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

Kies bij voorkeur Kies als middenweg
Gekookte of gestoomde aardappelen Aardappelpuree
Volkorenbrood of beschuit, bruin brood, roggebrood, meergranenbrood Wit brood of beschuit, rozijnenbrood, sandwich, toast, pistolet, stokbrood
Ongesuikerde en vezelrijke ontbijtgranen, muesli, havervlokken Ontbijtgranen met suiker, honing, chocolade
Volkoren deegwaren, bruine rijst, bulghur, voorgekookte tarwe, quinoa Witte deegwaren, witte rijst, couscous
Rijstwafel op basis van bruine rijst of meerdere granen Rijstwafel op basis van witte rijst

Hoeveel moet je er per dag van eten?


Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van je leeftijd, geslacht en hoe actief je bent. Maar gemiddeld geldt: per dag 3 tot 5 gekookte aardappelen (zo groot als een ei) en 5 tot 12 sneden brood. Kies bij voorkeur voor bruine en volkoren graanproducten. Die bevatten meer vezels waardoor je minder snel terug honger krijgt. Daarnaast zijn vezels goed voor de darmen en verminderen ze mogelijk het risico op sommige vormen van kanker en hart- en vaatziekten.

Wat met rijst en pasta?


Je kan aardappelen afwisselen met rijst of deegwaren. Maar vergeleken met eenzelfde portie aardappelen leveren ze bijna 2 keer zoveel calorieën, aanzienlijk minder kalium en geen vitamine C. Aardappelen bevatten bovendien evenveel voedingsvezels als volkoren deegwaren, terwijl er in rijst minder vezels zitten.

Word je dik van brood en aardappelen?


Niet de aardappelen zijn de dikmakers, wel de manier waarop je ze klaarmaakt. Zo bevatten frieten 4,5 keer meer calorieën dan gekookte aardappelen, omdat ze in olie gebakken zijn. Ook brood is geen dikmaker, wel de dikke laag smeervet, choco of jam in plaats van een mespuntje zoals aangegeven in de actieve voedingsdriehoek. Let ook op met een dikke plak volle kaas of veel vlees op brood, het zijn echte caloriebommen.

Wat zit er niet in deze groep?


  • Gefrituurde aardappelen: frieten, kroketten, (light) chips
  • Croissant, koffiekoek, alle soorten koekjes en gebak
  • Krokante muesli

Deze producten bevatten veel vet en/of suiker en horen daarom in de restgroep.