Melkproducten en calciumverrijkte producten

In deze groep zitten melk en de afgeleide producten, en producten op basis van soja waaraan calcium is toegevoegd. Deze voedingsmiddelen zijn een bron van calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Calcium zorgt voor gezonde en sterke botten. Let wel: ook beweging en vitamine D (uit zonlicht) zijn hiervoor van belang.

Kies bij voorkeur Kies als middenweg
Magere, halfvolle of karnemelk zonder toegevoegde suiker Volle melk
Melk met toegevoegde suiker
Desserts op basis van melk: pudding, rijstpap
Magere of halfvolle yoghurt zonder toegevoegde suiker Volle yoghurt
Yoghurt met toegevoegde suiker
Calciumverrijkte sojaproducten zonder toegevoegde suiker Calciumverrijkte sojaproducten met toegevoegde suiker
Magere of verse kaas: plattekaas, 20+ of 30+ kaas, magere smeerkaas Vette kaas of plattekaas met toegevoegde suiker: roomkaas, Hollandse kaas, volle smeerkaas, feta

Hoeveel mag je er per dag van eten?


Gebruik elke dag 3 porties melk (450 ml) en 1 snede kaas (20 g). Je kan een glas melk vervangen door een potje yoghurt, een kommetje pudding of plattekaas of een glas calciumverrijkte sojadrink.

Waarop moet je letten met sojaproducten?


Sojaproducten bevatten van nature geen calcium. Wanneer die eraan wordt toegevoegd, zijn sojaproducten een alternatief voor melk. Je vindt die info op de verpakking.

Wat zit er niet in deze groep?


  • Desserts op basis van room: roomijs, chocomousse, tiramisu, ...
  • Dranken op basis van rijst, haver of noten. Deze worden vaak voorgesteld als vervangers van melk, maar ze bevatten daarvoor te weinig eiwitten en zijn bovendien van een lage biologische kwaliteit.