Vlees, vis, eieren en vervangproducten

Deze groep bevat alle soorten vlees, vis en alternatieven: eieren, peulvruchten, noten, zaden en vleesvervangers. Het zijn voedingswaren die veel eiwitten en mineralen zoals ijzer en zink bevatten. Die zorgen voor groei en herstel van ons lichaam.

Kies bij voorkeur Kies als middenweg
Mager vlees, zonder toegevoegd zout
Vb. biefstuk, varkenshaasje, kipfilet
Vet vlees of vleesbereidingen met toegevoegd zout
Vb. gehakt, spek, lever
Magere vleeswaren, matig gezouten
Vb. gekookte ham, kippenwit, kalfskop
Vette vleeswaren of rijk aan zout
Vb. gerookte vleeswaren, vleesbrood, slaatjes met mayonaise
Verse of diepgevroren vis, matig gezouten
Verse schaal- en schelpdieren
Vis in blik natuur
Gerookte vis
Vb. gerookte zalm
Gepaneerde visbereidingen
Vb. fishsticks
Vis in blik op olie
Peulvruchten en vervangproducten zonder toegevoegd zout
Vb. tofu
Vervangproducten met toegevoegd zout
Vb. quorn, seitan
Eieren: max 3 per week
Noten en zaden: max 25 g per dag (handvol)

Hoeveel moet je ervan per dag eten?


Elke dag ongeveer 100 g volstaat (klaargemaakt gewogen). Wissel vlees regelmatig af met vis (1 tot 2 maal per week) en vervang het ook regelmatig door een vegetarisch product. Ook peulvruchten zijn een bron van eiwitten. Denk hierbij aan linzen, witte en bruine bonen, kikkererwten en gedroogde erwten. Prinsessenbonen, snijbonen en doperwten horen dan weer bij de groentegroep.

Is vlees eten noodzakelijk?


Vlees is in de eerste plaats een eiwitbron: ongeveer 20 tot 25 g eiwitten per 100 g vers vlees. Ze zijn van hogere kwaliteit dan plantaardige eiwitten. Eiwitten zijn samengesteld uit aminozuren. Bepaalde aminozuren - de essentiële - kan de mens niet zelf aanmaken en moet hij dus opnemen via de voeding. Wie geen vlees wil eten, kan de essentiële aminozuren halen uit een combinatie van plantaardige bronnen zoals peulvruchten, quorn, en vervangproducten op basis van soja. Daarom kan ook vegetarische voeding volgens de actieve voedingsdriehoek.

Welke voordelen heeft het eten van vis?


Vis is bijna altijd minder vet dan vlees. Bovendien is het aanwezige vet rijk aan onverzadigde vetzuren (omega-3-vetzuren) die goed zijn voor je gezondheid. Vis is ook rijk aan jodium (belangrijk voor de werking van de schildklier), selenium (dat het verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen kanker versterkt) en fosfor (belangrijk voor de beendervorming).