Het etiket ontcijferd

De gegevens op het etiket helpen je bij het maken van een gezonde keuze. Bovendien kan je er verschillende producten mee vergelijken. Bepaalde informatie op het voedingsetiket is bij wet verplicht en mag dus niet ontbreken.

De verplichte gegevens zijn:

  • de verkoopbenaming
  • de ingrediënten (met vermelding van eventuele allergenen)
  • de voedingswaarde
  • de inhoud of het nettogewicht
  • de houdbaarheidsdatum
  • de bewaarvoorschriften en de gebruiksvoorwaarden
  • gegevens van de fabrikant, verpakker of verkoper
  • de plaats van oorsprong of herkomst
  • de gebruiksaanwijzing (indien van toepassing)
  • het alcoholpercentage (indien van toepassing)

Daarnaast mag de fabrikant extra elementen toevoegen op het etiket. Denk eraan dat die vooral bedoeld zijn om het product voor jou aantrekkelijk te maken.

Vrijwillige vermeldingen:

  • de dagelijkse voedingsrichtlijn (GDA)
  • de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • voedings- en gezondheidsclaims
  • labels en logo’s
  • lotnummer
  • streepjescode
     

Hoe lees je de voedingswaarde op het etiket?


Met de voedingswaarde per 100 g of per 100 ml product, kan je snel en eenvoudig producten met elkaar vergelijken. Let er wel op dat je juist vergelijkt: per 100 g of per portie.