Zo kies je gezond

Het etiket op een product bevat een schat aan informatie, die de consument informeert en beschermt. Laat je dus niet verleiden of misleiden door aantrekkelijke verpakkingen of beweringen. Deze 3 stappen helpen je een evenwichtige keuze te maken:

Stap 1: Kijk naar de voedingswaardetabel


Let vooral op de volgende voedingsstoffen, die je beter beperkt:

  • energie (calorieën)
  • suikers (aangeduid als koolhydraten waarvan suikers)
  • verzadigde vetten (aangeduid als vetten waarvan verzadigd)
  • natrium of zout

Essentiële voedingsstoffen zijn een pluspunt. Let op de aanwezigheid en hoeveelheid:

Stap 2: Kijk naar de ingrediëntenlijst


Let daarbij vooral op de volgende ingrediënten, die je best beperkt:

  • bronnen van verzadigd vet, cholesterol en/of transvet: boter, room, volle melk, plantaardig vet, gehydrogeneerd of gehard plantaardig vet, kokos en palm(pit).
  • bronnen van suiker. Andere benamingen of vormen zijn (kristal)suiker, rietsuiker, sucrose, sacharose, glucosestroop, glucose-fructosestroop, honing, dextrose, fructose.
  • bronnen van natrium: zout, ook zeezout en gejodeerd zout

Doe de test en ga zelf eens na in welke producten allemaal suiker en/of zout zit. Ook in producten waarvan je het niet zou verwachten, komen ze vaak voor. Want zowat alle koekjes en ontbijtgranen bevatten zowel suiker als zout.

Ook de volgorde is van belang. Wat er het meeste inzit, staat eerst in de opsomming van de ingrediënten. Producten met te mijden ingrediënten vooraan, zijn een minder goede keuze.

Kies producten met volgende ingrediënten, die wijzen op de aanwezigheid van nuttige voedingsstoffen:

  • bronnen van onverzadigde en essentiële vetzuren: plantaardige olie maar niet gehydrogeneerd!), olijfolie, sojabonen of –olie, visolie, noten
  • (bronnen van) voedingsvezels: volkoren (tarwe)bloem, inuline, oligo-fructose of oligosacchariden, gedroogd fruit, noten, havervlokken
  • vitaminen en mineralen: toegevoegd en opgenomen in de ingrediëntenlijst (bv. calcium en vitamine B12 in sojadrinks)
     

Stap 3: Vergelijk ook de portiegrootte


Het ene koekje bevat misschien meer calorieën per 100 g dan het andere, maar als één stuk of één verpakking van het eerste maar 20 g weegt en van het andere 50 g, is de kleinere portie van het eerste toch de beste keuze.