Jongeren

Voeding


Jongeren tussen 14 en 18 jaar eten in het algemeen te weinig vezels, meervoudige koolhydraten, groenten, fruit en calcium. Meisjes hebben bovendien een te lage inname van ijzer. Jongeren gebruiken wel te veel vetten (vooral verzadigde vetzuren) en enkelvoudige suikers.  Bij de jongeren ontbijt 1 op 6 nooit. 1 op 4 ontbijt onvolwaardig, 1 op 2 degelijk en maar 1 op 10 ontbijt volwaardig. Ontbijten daalt met de leeftijd. Daar waar 3% van de 11 tot 12-jarige jongens en 4% van de meisjes nooit ontbijt, stijgt dit op de leeftijd van 17-18 jaar naar 18% voor zowel jongens als meisjes. Iemand met slechte ontbijtgewoonten heeft statistisch meer kans op een globaal slechter voedingspatroon. Er wordt geopperd dat ‘ontbijters’ minder vet, meer koolhydraten en meer calcium innemen.

Lichaamsbeweging


Een Europese studie bij schoolgaande kinderen toonde in 2010 aan dat maar 13% van de Belgische 12- tot 18-jarigen voldoende beweegt (minstens 60 minuten per dag).