Mineralen en sporenelementen


Deze stoffen zijn nodig als bouwstof voor de groei en het herstel van het skelet en de lichaamsweefsels. De bekendste mineralen in onze voeding zijn calcium, natrium, magnesium, kalium en fosfor. Calcium en fosfor zijn essentieel voor de stevigheid van onze botten.

Sommige mineralen hebben we in uiterst kleine hoeveelheden nodig. We hebben het dan over sporenelementen zoals ijzer, fluor, jodium en zink.

Overzicht mineralen en sporenelementen:

Mineraal Functie Bron
Calcium (Ca) Bouwstof voor beenderen en gebit
Bloedstolling
Overdracht van zenuwprikkels en spiercontracties
Vrijstelling van hormonen
Melkproducten, groene bladgroenten, brocolli, kolen, vijgen, amandelen, hazelnoten, sesamzaad, cacliumverrijkte producten 
Vb. calciumverrijkte sojadrank
Fosfor (P) Beendervorming (samen met Ca) 
Bestanddeel van elke levende cel
Biochemische processen en vertering
Graanproducten, vlees, vis, eieren
Magnesium(Mg) Stofwisselingsprocessen
Enzymatische reacties
Overdacht van zenuwprikkels
Spiercontractie (met name van het hart) 
Eiwitsynthese
Hartfunctie
Botontwikkeling
(Volle) graanproducten, groenten, peulvruchten, noten, cacao en chocolade
Natrium (Na) In combinatie met kalium: regelen van vochtbalans in het lichaam. Samentrekken van de spieren en het doorgeven van prikkels door de zenuwen Keukenzout (NaCl), industrieel bereide voedingsmiddelen (maaltijden, conserven, brood....), bepaalde mineraalwaters
Chloor (Cl) Regelen van vochtbalans in het lichaam (samen met Na) 
Vorming maagzuur (HCI)
Keukenzout (NaCl)
Kalium (K) In combinatie met natrium: regelen van vochtbalans in het lichaam
Samentrekken van de spieren en het doorgeven van prikkels door de zenuwen
Brood, graanproducten, rauwe groene groenten, fruit (vers en gedroogd), fruitsappen, melkproducten, noten 
Sporenelemenenten    
Ijzer (Fe)  Zuurstoftransport via het bloed Vlees, vis, eieren, volle graanproducten, groene groenten, peulvruchten
Zink (Zn) Werking van talrijke enzymen Graanproducten, melkproducten, kaas, noten, vlees, schaal- en schelpdieren 
Selenium (Se) Werking van taltijke enzymen
Binding aan zware metalen
Graanproducten, vlees, gevogelte, eieren
Koper (Cu) Werking van talrijke enzymen
Bloedvorming
Volle graanproducten, groenten, noten, lever, nieren, schaaldieren
Jodium (I) Schildklierhormoon Zeewier, vis, schaal- en schelpdieren, gejodeerd zout
Mangaan (Mn) Werking van talrijke enzymen Volle graanproducten, thee, gember, bananen, peulvruchten, noten, cacao
Molybdeen (Mo) Werking van taltijke enzymen Graanproducten, peulvruchten, vlees, lever